PKB Logo
  • Welcome to Kampong Bharu Development Corporation (KBCorp)

  •  Klinik Penyelesaian Harta Pusaka sesi OKTOBER pada 12 & 26 Oktober 2017 (Khamis), Jam 10.00 pagi hingga 4.30 petang di Pejabat PKB. Sila Klik Disini.

  • New Pasar Raja Bot now with a new look. " More Organized and Clear." Feel free to Visit Pasar Raja Bot in Kampong Bharu.

  • ¬†Pengumuman kepada Pemilik / Pewaris Tanah di Kampong Bharu, anda boleh mengemaskini maklumat anda¬†di sini¬†.

  • Baru  Bagi yang berminat untuk membeli Buku Pelan Induk Terperinci Pembangunan Kampong Bharu, Sila datang ke pejabat kami di PKB. Harga adalah amat berpatutan, bagi softcover harga yang ditawarkan adalah RM200 sahaja manakala bagi hardcover pula ditawarkan pada harga RM250 sahaja. Jika terdapat sebarang pertanyaan, hubungi kami di talian : 03-2692 6733.

Message from KBCorp Chairman

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh Dan Salam 1Malaysia

Pelan Induk Terperinci Pembangunan Kampong Bharu (PITPKB) yang disediakan oleh Perbadanan Pembangunan Kampong Bharu (PKB) secara jelas menetapkan visi Kampong Bharu ialah untuk dibangunkan sebagai “Sebuah Pusat Kebudayaan Melayu dan Enklaf Aktiviti Ekonomi Baharu Bandaraya Kuala Lumpur” menjelang tahun 2035.  

Inisiatif strategik ini akan sentiasa menjadi fokus utama PKB dalam melaksanakan peranannya sebagai Agensi Penyelaras, Pemudah Cara dan Penggerak Utama pembangunan semula penempatan Melayu Kampong Bharu.

Sehingga penghujung tahun 2015, PKB sedang menyusun semula keutamaan kerja dengan memberikan komitmen tinggi untuk menyelesaikan masalah bayaran sumbangan kepada penduduk terlibat dengan tanah mendap di Kampong Pindah. Keduanya ialah untuk menyelesaikan isu berkaitan pemilikan tanah. Penyelesaian yang tuntas terhadap isu-isu ini amat penting kepada prestasi kerja PKB agar dapat menarik keyakinan rakan-rakan strategik dan penduduk Kampong Bharu kepada PKB sebagai sebuah perbadanan yang berwibawa dan efisien. Ia sekaligus dapat melicinkan perjalanan kerja PKB.

Sehingga kini, hasil inisiatif Mobile Team PKB telah berjaya menyelesaikan beberapa isu berkaitan status tanah. Hasil konsultansi dan rundingan bersama pemililk/pewaris tanah, sebanyak 829 lot telah memperoleh geran hak milik kekal atau Final Title. Manakala, 446 lot geran berjaya memperoleh status hak milik sementara atau Qualified Title (QT) dan tanah rizab sebanyak 15 lot.

Sebagai Pengerusi baharu, saya amat mengharapkan sokongan teguh dan kepercayaan daripada semua rakan-rakan strategik PKB, pelabur, kontraktor, perunding, dan pihak-pihak berkepentingan dalam usaha membangunkan Kampong Bharu sebagai The Crown Jewel of Kuala Lumpur. 

Datuk Affendi Zahari
Chairman
Kampong Bharu Development Corporation (KBCorp)

KWPKB DBKL perbadanan putrajaya PL MSWP MYGOV MAMPU MSC 

PERBADANAN PEMBANGUNAN KAMPONG BHARU (PKB)
Aras Bawah, 1 & 2, Lot 61 Rumah Rohas, Jalan Raja Abdullah,
Kampong Bharu, 50300 Kuala Lumpur


Phone  Hotline : +603–2692 6733
Fax  Fax : +603–2693 4733
Email  Email : webmaster[at]pkb[dot]gov[dot]my                                    pertanyaan[at]pkb[dot]gov[dot]my
 

 

Follow Us at:

Last Updated: October 19, 2017 @ 11:32 am

Disclaimer : The Government of Malaysia, Ministry of Federal Territories and PKB are not responsible for any loss or damage arising from the use of information on this website.