PKB Logo
  • Welcome to Kampong Bharu Development Corporation (KBCorp)

  •  MAKLUMAN : Penutupan Jalan Bagi Pemasangan Khemah 'Marquee Tent' Bazaar Ramadhan Kampong Bharu bermula tarikh : 21/05/2017 masa : 10.00 p.m hingga 5.00 a.m 

  •  Klinik Penyelesaian Harta Pusaka sesi Mei pada 11 & 25 Mei 2017 (Khamis), Jam 100.pagi hingga 4.00 petang di Pejabat PKB. Sila Klik Disini.

  •  Flyer Informasi Penggunaan Produk Biodegradasi di Wilayah Persekutuan. Sila Klik Disini.

  • New Pasar Raja Bot now with a new look. " More Organized and Clear." Feel free to Visit Pasar Raja Bot in Kampong Bharu.

  • ¬†Pengumuman kepada Pemilik / Pewaris Tanah di Kampong Bharu, anda boleh mengemaskini maklumat anda¬†di sini¬†.

  • Baru  Bagi yang berminat untuk membeli Buku Pelan Induk Terperinci Pembangunan Kampong Bharu, Sila datang ke pejabat kami di PKB. Harga adalah amat berpatutan, bagi softcover harga yang ditawarkan adalah RM200 sahaja manakala bagi hardcover pula ditawarkan pada harga RM250 sahaja. Jika terdapat sebarang pertanyaan, hubungi kami di talian : 03-2692 6733.

Nasi Lemak Antarabangsa

Nasi Lemak Antarabangsa ialah satu syarikat atau restoran francais makanan Melayu yang menyajikan makanan yang amat popular di Malaysia, iaitu nasi lemak.

Pada tahun 1973, Puan Normi Tandoh, pengasas perniagaan Nasi Lemak Antarabangsa mengambil langkah memulakan perniagaan nasi lemak di Kampung Baru yang ketika itu merupakan kawasan perubahan orang Melayu. Bermula dengan menanak beberapa kilogram beras, perniagaannya terus berkembang dari setahun ke setahun.

Dari menanak kira-kiri 5 kilogram beras sehari pada awal 70-an, Puan Normi perlu memasak sehingga 50 kilogram beras sehari untuk memenuhi permintaan pelanggan yang semakin mengenali kedainya.

Keenakan nasi lemak Puan Normi terus mendapat sambutan masyarakat pelbagai kaum yang membuka hati ibu kepada enam anak itu untuk menamakan gerainya Nasi Lemak Antarabangsa.

Nama itu dipilih bagi menghargai seorang juruterbang MAS ketika itu yang gemar membeli nasi lemak tersebut untuk dibawa ke luar negara setiap kali dia bertugas.

KWPKB DBKL perbadanan putrajaya PL MSWP MYGOV MAMPU MSC 

PERBADANAN PEMBANGUNAN KAMPONG BHARU (PKB)
Aras Bawah, 1 & 2, Lot 61 Rumah Rohas, Jalan Raja Abdullah,
Kampong Bharu, 50300 Kuala Lumpur


Phone  Hotline : +603–2692 6733
Fax  Fax : +603–2693 4733
Email  Email : webmaster[at]pkb[dot]gov[dot]my                                    pertanyaan[at]pkb[dot]gov[dot]my
 

 

Follow Us at:

Last Updated: May 25, 2017 @ 12:56 pm

Disclaimer : The Government of Malaysia, Ministry of Federal Territories and PKB are not responsible for any loss or damage arising from the use of information on this website.