Logo PKB
 • Selamat datang ke Perbadanan Pembangunan Kampong Bharu (PKB)

 •  Klinik Penyelesaian Harta Pusaka sesi OKTOBER pada 12 & 26 Oktober 2017 (Khamis), Jam 10.00 pagi hingga 4.30 petang di Pejabat PKB. Sila Klik Disini.

 • Baru Pasar Raja Bot sekarang dengan rupa yang baru. "Lebih tersusun dan bersih." Jangan ragu untuk Lawati Pasar Raja Bot di Kampong Bharu.

 •  Pengumuman kepada Pemilik / Pewaris Tanah di Kampong Bharu, anda boleh mengemaskini maklumat anda di sini .

 • Baru  Bagi yang berminat untuk membeli Buku Pelan Induk Terperinci Pembangunan Kampong Bharu, Sila datang ke pejabat kami di PKB. Harga adalah amat berpatutan, bagi softcover harga yang ditawarkan adalah RM200 sahaja manakala bagi hardcover pula ditawarkan pada harga RM250 sahaja. Jika terdapat sebarang pertanyaan, hubungi kami di talian : 03-2692 6733.

12 rumah tradisi Kampung Bharu dijamin tidak terjejas

KUALA LUMPUR 2 Ogos - Sebanyak 12 rumah tradisi di Kampung Baru, di sini tidak akan terjejas dengan projek pembangunan yang akan dilaksanakan di kawasan itu malah akan dipindahkan ke kawasan khas untuk dijadikan perkampungan warisan.

Bagaimanapun Pengerusi Pembangunan Kampong Bharu (PKB), Datuk Affendi Zahari berkata, perkara tersebut masih dalam peringkat perbincangan dengan beberapa pihak terlibat termasuk pemilik rumah berkenaan.

“Kesemua 12 rumah ini dipilih Jabatan Warisan Negara berdasarkan ciri-ciri ditetapkan untuk diangkat sebagai tinggalan warisan negara. Rumah-rumah ini akan dibaik pulih dan dialihkan ke satu kawasan yang masih belum ditetapkan untuk dijadikan perkampungan warisan di Kampung Baru,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas majlis Rumah Terbuka Hari Raya Aidilfitri PKB 2016 yang dirasmikan Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor di sini hari ini.

Yang turut hadir Menteri Kewangan II, Datuk Johari Abdul Ghani; Ketua Setiausaha Kementerian Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Adnan Md. Ikshan dan Datuk Bandar Kuala Lumpur, Datuk Seri Mhd. Amin Nordin Abdul Aziz.

Sumber: Utusan

KWPKB DBKL perbadanan putrajaya PL MSWP MYGOV MAMPU MSC 

PERBADANAN PEMBANGUNAN KAMPONG BHARU (PKB)
Aras Bawah, 1 & 2, Lot 61 Rumah Rohas, Jalan Raja Abdullah,
Kampong Bharu, 50300 Kuala Lumpur


Phone  Talian Pantas : +603–2692 6733
Fax  Faks : +603–2693 4733
Email  Emel : webmaster[at]pkb[dot]gov[dot]my
                    
pertanyaan[at]pkb[dot]gov[dot]my
 
 

 

Ikuti Kami di:

 • Statistik Pelawat:
  • Hari Ini:  5,056
  • Bulan Ini:  139,192
  • Keseluruhan:  2,373,333

Kemaskini Terakhir: Oktober 19, 2017 @ 11:32 am

Penafian : PKB tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam laman ini.