Logo PKB
 • Selamat datang ke Perbadanan Pembangunan Kampong Bharu (PKB)

 •  Klinik Penyelesaian Harta Pusaka sesi OKTOBER pada 12 & 26 Oktober 2017 (Khamis), Jam 10.00 pagi hingga 4.30 petang di Pejabat PKB. Sila Klik Disini.

 • Baru Pasar Raja Bot sekarang dengan rupa yang baru. "Lebih tersusun dan bersih." Jangan ragu untuk Lawati Pasar Raja Bot di Kampong Bharu.

 •  Pengumuman kepada Pemilik / Pewaris Tanah di Kampong Bharu, anda boleh mengemaskini maklumat anda di sini .

 • Baru  Bagi yang berminat untuk membeli Buku Pelan Induk Terperinci Pembangunan Kampong Bharu, Sila datang ke pejabat kami di PKB. Harga adalah amat berpatutan, bagi softcover harga yang ditawarkan adalah RM200 sahaja manakala bagi hardcover pula ditawarkan pada harga RM250 sahaja. Jika terdapat sebarang pertanyaan, hubungi kami di talian : 03-2692 6733.

Flat berubah kondo mewah

Kuala Lumpur: Flat kepada kondominium mewah. Itu antara tawaran diberikan Perbadanan Pembangunan Kampung Baru (PKB) dan pemaju sekiranya 258 ketua keluarga di Flat PKNS, Jalan Tun Razak bersetuju memberi laluan pembangunan di kawasan itu.

Pengerusi PKB Datuk Affendi Zahari berkata, sesi taklimat dengan penduduk diadakan semalam bagi menjawab pelbagai isu termasuk andaian perbadanan itu mahu membeli tanah mereka untuk tujuan pembangunan.

“Bagaimanapun, kita sudah memberikan penjelasan sebenar mengenai peranan PKB yang berfungsi sebagai pemudah cara kepada pemilik yang ingin membangunkan tanah mereka.

“Kita menyerahkan sepenuhnya kuasa kepada pemilik untuk membuat keputusan sama ada mahu berpindah semula ke sini atau kekal di rumah transit disediakan pemaju,” katanya dalam sidang media selepas berucap di sesi Taklimat Cadangan Pembangunan Flat PKNS Jalan Tun Razak semalam.

PKB bersama pemaju, Platinum Victory Development Sdn Bhd akan menaik taraf tujuh blok flat di kawasan itu kepada 800 unit kondominium mewah, pejabat dan hotel setinggi 40 tingkat bernilai RM1 bilion dalam tempoh empat tahun dinamakan projek Razak Platinum.

Affendi berkata, flat berusia 44 tahun itu akan dinaiktaraf sesuai dengan lokasinya yang terletak di segi tiga emas ibu kota.

“Dengan lokasi strategik, PKB mengusahakan untuk memperbanyakkan pembangunan komprehensif dan mengoptimumkan penggunaan ruang selain mencipta imej kawasan Melayu mampu membangun setanding kawasan lain.

“Penerimaan pembangunan di kawasan ini menggambarkan kita sudah bersedia untuk melalui proses peningkatan kualiti hidup,” katanya.

Sementara itu, Pengarah Urusan Platinum Victory, Gan Yu Chai berkata, pihaknya sudah menyediakan tiga kaedah pampasan kepada penduduk yang bersetuju memberi laluan kepada pembangunan di flat berkenaan.

“Kita akan membayar pampasan antara RM380,000 hingga RM600,000 berdasarkan keluasan rumah dalam hak milik strata atau sebuah unit kondominium di Setapak, Sentul, Gombak dan kembali semula di kawasan sama dengan unit kondominium dua kali ganda besar daripada saiz asal.

“Ketika projek menaik taraf dijalankan, penduduk akan ditransitkan di kondominium di Setapak dalam tempoh empat tahun dengan dibekalkan kos pemindahan keluar dan masuk sebanyak RM10,000 berserta wang peralatan asas RM3,000,” katanya.

Menurutnya, bergantung kepada pemilik sama ada mahu berpindah semula ke Razak Platinum (Flat PKNS) atau menerima wang pampasan dan sebuah kondominium disenaraikan.

“Sebaik projek ini selesai, kita akan simpan 258 unit kondominium berkenaan kepada penduduk di sini, selebihnya kita akan jual dengan harga sekitar RM1 juta,” katanya.

 

Sumber: Harian Metro

KWPKB DBKL perbadanan putrajaya PL MSWP MYGOV MAMPU MSC 

PERBADANAN PEMBANGUNAN KAMPONG BHARU (PKB)
Aras Bawah, 1 & 2, Lot 61 Rumah Rohas, Jalan Raja Abdullah,
Kampong Bharu, 50300 Kuala Lumpur


Phone  Talian Pantas : +603–2692 6733
Fax  Faks : +603–2693 4733
Email  Emel : webmaster[at]pkb[dot]gov[dot]my
                    
pertanyaan[at]pkb[dot]gov[dot]my
 
 

 

Ikuti Kami di:

 • Statistik Pelawat:
  • Hari Ini:  4,043
  • Bulan Ini:  139,862
  • Keseluruhan:  2,363,281

Kemaskini Terakhir: Oktober 19, 2017 @ 11:32 am

Penafian : PKB tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam laman ini.