Logo PKB
 • Selamat datang ke Perbadanan Pembangunan Kampong Bharu (PKB)

 •  Klinik Penyelesaian Harta Pusaka sesi OKTOBER pada 12 & 26 Oktober 2017 (Khamis), Jam 10.00 pagi hingga 4.30 petang di Pejabat PKB. Sila Klik Disini.

 • Baru Pasar Raja Bot sekarang dengan rupa yang baru. "Lebih tersusun dan bersih." Jangan ragu untuk Lawati Pasar Raja Bot di Kampong Bharu.

 •  Pengumuman kepada Pemilik / Pewaris Tanah di Kampong Bharu, anda boleh mengemaskini maklumat anda di sini .

 • Baru  Bagi yang berminat untuk membeli Buku Pelan Induk Terperinci Pembangunan Kampong Bharu, Sila datang ke pejabat kami di PKB. Harga adalah amat berpatutan, bagi softcover harga yang ditawarkan adalah RM200 sahaja manakala bagi hardcover pula ditawarkan pada harga RM250 sahaja. Jika terdapat sebarang pertanyaan, hubungi kami di talian : 03-2692 6733.

Isu ‘bin Abdullah’: Undang-undang Islam bukan hanya atas kertas, kata Zahid

zahid-hamidi

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi memberi amaran kepada semua pihak supaya menghormati undang-undang Islam, termasuk umat Islam yang merupakan pakar undang-undang.

Timbalan perdana menteri turut menggesa semua pihak tidak mencampuri hal ehwal agama Islam serta mengelirukan orang ramai.

“Tolong hormati agama kita, kalau kita dikehendaki hormati agama lain. Jangan campur hal ehwal kita, undang-undang kita, hak kita, jangan campur.

“Walaupun yang campur itu orang Islam memang pakar undang-undang, tapi undang-undang Islam bukan hanya apa yang terkandung atas kertas,” katanya semasa berucap merasmikan Projek Residensi RAH di Kampung Baru, hari ini.

Beliau berkata demikian ekoran Mahkamah Rayuan melalui penghakiman bertulis pada 25 Julai lalu berkata, Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) bertindak tidak rasional dan di luar kuasanya dengan menggunakan nama bapa “Abdullah” untuk mendaftarkan kanak-kanak Islam, bertentangan hasrat ibu yang mahu menggunakan nama bapa kanak-kanak tersebut.

“Kami percaya Islam tidak membenarkan penghinaan secara terbuka terhadap kanak-kanak yang tidak bersalah,” tulis Hakim Datuk Abdul Rahman Sebli, seorang daripada 3 hakim dalam penghakiman sepanjang 28 halaman.

Beliau berkata, Akta Pendaftaran Kelahiran dan Kematian 1957 (BDRA) tidak membezakan kanak-kanak Islam dan bukan Islam.

Sabtu lalu, Mufti Perlis, Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin menyokong keputusan Mahkamah Rayuan dengan menyifatkan ia langkah “tidak menghukum anak tidak bersalah” dan boleh menutup keaiban serta memberi peluang insan bertaubat.

Mengulas lanjut, Zahid yang juga menteri dalam negeri mengingatkan semua pihak supaya tidak bertindak semberono sehingga menjejaskan perkara syubhah.

“Jangan semberono dalam melakukan sesuatu seolah-olah mahu dirombak sesuatu yang syubhah yang harus diakui, ditolak. Tak boleh begitu,” katanya.

Dalam perkembangan lain, Zahid berkata, Projek Residensi RAH boleh membangunkan semula Kampung Baru tanpa mengetepikan nilai Melayu dan Islam, sekali gus mengekalkan sejarah kewujudan kawasan berusia 113 tahun itu.

Katanya, pembangunan semula itu harus menonjolkan keseimbangan elemen baharu dan lama bagi memastikan warisan kawasan itu terus mencerminkan identiti Kuala Lumpur sebagai ibu negara.

Projek pembangunan moden di kawasan segitiga emas Kuala Lumpur yang merangkumi 187 unit kondominium mewah setinggi 39 tingkat itu dibangunkan RAH Properties Corporation Sdn Bhd dengan nilai pembangunan kasar RM182 juta.

Projek yang bermula Mei tahun lalu itu dijangka siap pada Mei 2019 membabitkan keluasan 3,310m persegi dengan kos pembangunan RM145 juta, termasuk kos pengambilan tanah sebanyak RM25 juta.

Sumber : Free Malaysia Today

KWPKB DBKL perbadanan putrajaya PL MSWP MYGOV MAMPU MSC 

PERBADANAN PEMBANGUNAN KAMPONG BHARU (PKB)
Aras Bawah, 1 & 2, Lot 61 Rumah Rohas, Jalan Raja Abdullah,
Kampong Bharu, 50300 Kuala Lumpur


Phone  Talian Pantas : +603–2692 6733
Fax  Faks : +603–2693 4733
Email  Emel : webmaster[at]pkb[dot]gov[dot]my
                    
pertanyaan[at]pkb[dot]gov[dot]my
 
 

 

Ikuti Kami di:

 • Statistik Pelawat:
  • Hari Ini:  4,090
  • Bulan Ini:  139,909
  • Keseluruhan:  2,363,328

Kemaskini Terakhir: Oktober 19, 2017 @ 11:32 am

Penafian : PKB tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam laman ini.