Logo PKB
 • Selamat datang ke Perbadanan Pembangunan Kampong Bharu (PKB)

 •  Klinik Penyelesaian Harta Pusaka sesi OKTOBER pada 12 & 26 Oktober 2017 (Khamis), Jam 10.00 pagi hingga 4.30 petang di Pejabat PKB. Sila Klik Disini.

 • Baru Pasar Raja Bot sekarang dengan rupa yang baru. "Lebih tersusun dan bersih." Jangan ragu untuk Lawati Pasar Raja Bot di Kampong Bharu.

 •  Pengumuman kepada Pemilik / Pewaris Tanah di Kampong Bharu, anda boleh mengemaskini maklumat anda di sini .

 • Baru  Bagi yang berminat untuk membeli Buku Pelan Induk Terperinci Pembangunan Kampong Bharu, Sila datang ke pejabat kami di PKB. Harga adalah amat berpatutan, bagi softcover harga yang ditawarkan adalah RM200 sahaja manakala bagi hardcover pula ditawarkan pada harga RM250 sahaja. Jika terdapat sebarang pertanyaan, hubungi kami di talian : 03-2692 6733.

Pembangunan Kampung Baru harus seiring dengan roh Islam – Zahid

KUALA LUMPUR – Segala pembangunan semula Kampung Baru harus tidak mengetepikan roh Islam dan Melayu, sekali gus mengekalkan sejarah kewujudan lebih 100 tahun kawasan itu, kata Timbalan Perdana Menteri.

Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi berkata, keseimbangan antara pembangunan agama perlu selari supaya masyarakat tidak terus berada dalam kepompong jumud yang tidak mahu mengakui perubahan.

“Perubahan adalah gelombang yang harus dihadapi oleh semua pihak termasuk pemilik tanah di Kampung Baru ketika kerajaan mengambil tindakan proaktif menubuhkan Perbadanan Pembangunan Kampung Baru (PPKB) pada 2012 hingga merealisasikan pembangunan tanpa mengetepikan nilai Islam dan Melayu,” katanya ketika merasmikan Projek Residensi RAH di tapak projek di Jalan Sultan Ali, Kampung Baru, hari ini.

Projek Residensi RAH yang berada di tengah-tengah segitiga emas Kuala Lumpur ini merangkumi 187 unit kondominium mewah 39 tingkat dengan nilai pembangunan kasar RM182 juta.

Projek itu dijangka siap Mei 2019 melibatkan keluasan 3,310 meter persegi.

Turut hadir, Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor; Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Johari Abdul Ghani dan Pengerusi RAH Properties, Datuk Abd Rahim Ibrahim.

Zahid yang juga Menteri Dalam Negeri turut berharap masyarakat khususnya penduduk Kampung Baru agar dapat memberikan sokongan kepada pemaju pembangunan supaya kawasan ini setaraf dan selari dengan pembangunan di sekelilingnya.

“Saya rasakan bahawa sesuatu baik itu sukar dilakukan, terlalu banyak kekangan dan halangan biarpun perubahan itu diniatkan untuk tujuan baik, pasti Allah uji kita.

“Kebenaran itu selalunya datang untuk menguji sama ada kita mempunyai daya tahan, daya juang dan daya saing, sudah pasti penduduk asal Kampung Baru sudah diuji dengan ketiga-tiga elemen itu,” katanya.

Sumber : Malaysia Gazette

KWPKB DBKL perbadanan putrajaya PL MSWP MYGOV MAMPU MSC 

PERBADANAN PEMBANGUNAN KAMPONG BHARU (PKB)
Aras Bawah, 1 & 2, Lot 61 Rumah Rohas, Jalan Raja Abdullah,
Kampong Bharu, 50300 Kuala Lumpur


Phone  Talian Pantas : +603–2692 6733
Fax  Faks : +603–2693 4733
Email  Emel : webmaster[at]pkb[dot]gov[dot]my
                    
pertanyaan[at]pkb[dot]gov[dot]my
 
 

 

Ikuti Kami di:

 • Statistik Pelawat:
  • Hari Ini:  4,095
  • Bulan Ini:  139,914
  • Keseluruhan:  2,363,333

Kemaskini Terakhir: Oktober 19, 2017 @ 11:32 am

Penafian : PKB tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam laman ini.