Logo PKB
 • Selamat datang ke Perbadanan Pembangunan Kampong Bharu (PKB)

 •  Notis Tawaran Sebutharga 20 unit gerai "push cart". Membekal dan menghantar 20 unit "Push Cart" untuk kegunaan penjaja tepi jalan di Kampong Bharu, Kuala Lumpur. Untuk maklumat lebih lanjut, Sila Klik Disini.
 •  Klinik Penyelesaian Harta Pusaka sesi SEPTEMBER pada 14 & 28 OGOS 2017 (Khamis), Jam 10.00 pagi hingga 4.30 petang di Pejabat PKB. Sila Klik Disini.

 •  Flyer Informasi Penggunaan Produk Biodegradasi di Wilayah Persekutuan. Sila Klik Disini.

 • Baru Pasar Raja Bot sekarang dengan rupa yang baru. "Lebih tersusun dan bersih." Jangan ragu untuk Lawati Pasar Raja Bot di Kampong Bharu.

 •  Pengumuman kepada Pemilik / Pewaris Tanah di Kampong Bharu, anda boleh mengemaskini maklumat anda di sini .

 • Baru  Bagi yang berminat untuk membeli Buku Pelan Induk Terperinci Pembangunan Kampong Bharu, Sila datang ke pejabat kami di PKB. Harga adalah amat berpatutan, bagi softcover harga yang ditawarkan adalah RM200 sahaja manakala bagi hardcover pula ditawarkan pada harga RM250 sahaja. Jika terdapat sebarang pertanyaan, hubungi kami di talian : 03-2692 6733.

Bubur Lambuk

Saban tahun, Masjid Jamek di Kampung Baru menjadi tumpuan ramai oleh kerana bubur lambuknya yang menjadi idaman wargakota di kala Ramadan menjelma.

Sajian yang menjadi sinonim dengan Kampung Baru ini diedarkan secara percuma selepas Asar setiap hari di bulan puasa. Ribuan orang berpusu-pusu di luar masjid ini untuk memperolehi bungkusan bubur lambuk untuk dijadikan juadah berbuka.

Kadang-kadang barisan bubur lambuk ini boleh melingkari sehingga seluruh perimeter masjid.

Bubur lambuk Kampung Baru ini dihasilkan dengan merenih beras dengan air untuk beberapa jam bersama rempah ratus dan daging. Sajian ini sangat sesuai sebagai juadah berbuka kerana ia berkhasiat, mudah hadam dan sedap rasanya.

Aktiviti memasak bubur ini hanya akan dihentikan sehari sebelum Aidilfitri. Ini kerana segala peralatan dapur seperti periuk belanga perlu dibersihkan sebelum tibanya hari Lebaran ini.

Setiap petang ketika Ramadan, orang ramai akan berkerumun di Masjid Jamek, Kampung Baru untuk mendapat bubur lambuk ini. Tradisi bubur lambuk ini sudah diamalkan lebih daripada separuh abad, dan popularitinya meningkat setiap tahun.

Tradisi bubur lambuk Kampung Baru ini akan kekal selama-lamanya dan tidak luput dimakan arus pemodenan. Mudah-mudahan generasi yang akan datang juga berpeluang untuk menikmati dan menghayatinya kerana amalan ini bukan sahaja menarik tetapi juga merupakan sebahagian daripada sejarah unik kotaraya Kuala Lumpur.

KWPKB DBKL perbadanan putrajaya PL MSWP MYGOV MAMPU MSC 

PERBADANAN PEMBANGUNAN KAMPONG BHARU (PKB)
Aras Bawah, 1 & 2, Lot 61 Rumah Rohas, Jalan Raja Abdullah,
Kampong Bharu, 50300 Kuala Lumpur


Phone  Talian Pantas : +603–2692 6733
Fax  Faks : +603–2693 4733
Email  Emel : webmaster[at]pkb[dot]gov[dot]my
                    
pertanyaan[at]pkb[dot]gov[dot]my
 
 

 

Ikuti Kami di:

 • Statistik Pelawat:
  • Hari Ini:  1,843
  • Bulan Ini:  144,754
  • Keseluruhan:  2,228,803

Kemaskini Terakhir: September 15, 2017 @ 10:45 am

Penafian : PKB tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam laman ini.