Logo PKB
 • Selamat datang ke Perbadanan Pembangunan Kampong Bharu (PKB)

 •  Flyer Informasi Penggunaan Produk Biodegradasi di Wilayah Persekutuan. Sila Klik Disini.

 • Baru Pasar Raja Bot sekarang dengan rupa yang baru. "Lebih tersusun dan bersih." Jangan ragu untuk Lawati Pasar Raja Bot di Kampong Bharu.

 •  Pengumuman kepada Pemilik / Pewaris Tanah di Kampong Bharu, anda boleh mengemaskini maklumat anda di sini .

 • Baru  Bagi yang berminat untuk membeli Buku Pelan Induk Terperinci Pembangunan Kampong Bharu, Sila datang ke pejabat kami di PKB. Harga adalah amat berpatutan, bagi softcover harga yang ditawarkan adalah RM200 sahaja manakala bagi hardcover pula ditawarkan pada harga RM250 sahaja. Jika terdapat sebarang pertanyaan, hubungi kami di talian : 03-2692 6733.

Marhaban

Berzanji dan marhaban menjadi satu tradisi adat dan warisan Melayu yang tidak dapat dipisahkan dari majlis-majlis adat dan budaya kaum Melayu dan Islam.

Kitab berzanji dan marhaban merupakan ungkapan-ungkapan yang diambil daripada kumpulan syair Arab dan hanya menceritakan perihal diri Nabi Muhammad S.A.W., asal usul keturunannya, sifat-sifat terpujinya sehinggalah kepada sejarah hidup serta penyampaian dakwah Baginda S.A.W. Kitab ini disusun dalam bentuk rangkap syair di mana susunannya begitu indah dan amat menarik hati pembaca serta orang yang mendengarnya.

Mengikut sumber sejarah, kitab-kitab tersebut dikarang oleh Sheikh Jaafar bin Masri. Beliau seorang ulama dari negara Mesir yang juga seorang kadi dan pakar dalam bahasa Arab dan kesusasteraan. Beliau pernah menjadi Khatib di Masjid Nabawi di Madinah. Dilahirkan pada 1690 Masihi dan wafat pada 1789 Masihi.

KWPKB DBKL perbadanan putrajaya PL MSWP MYGOV MAMPU MSC 

PERBADANAN PEMBANGUNAN KAMPONG BHARU (PKB)
Aras Bawah, 1 & 2, Lot 61 Rumah Rohas, Jalan Raja Abdullah,
Kampong Bharu, 50300 Kuala Lumpur


Phone  Talian Pantas : +603–2692 6733
Fax  Faks : +603–2693 4733
Email  Emel : webmaster[at]pkb[dot]gov[dot]my
                    
pertanyaan[at]pkb[dot]gov[dot]my
 
 

 

Ikuti Kami di:

 • Statistik Pelawat:
  • Hari Ini:  350
  • Bulan Ini:  175,678
  • Keseluruhan:  1,548,152

Kemaskini Terakhir: April 16, 2017 @ 10:27 pm

Penafian : PKB tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam laman ini.